3570 poze   52814 vizite
Albume

membru din 19 martie 2008

SPANIA

SPANIA-una din cele mai vechi si frumoase tari din Europa.Situata in Peninsula Iberica fiind flancata de Marea Mediterana la
S-E si oceanul pacific la N-V,avand granite terestre cu Franta la nord si Portugalia la vest.
Spania are o suprafata de 506000kmp(a doua ca marime din Europa-dupa Franta)si o populatie de aproape 50milioane de locuitori(cu romani cu tot!)
SPANIA este in prezent un stat formal unitar,dar el functioneaza de fapt ca o federatie de comunitati,fiecare cu puteri si legi diferite.In total sunt 17 comunitati autonome(incluzand aici si cele doua arhipeleaguri de insule- Baleare din M.Mediterana si Canare din OC.Atlantic)De asemenea mai are 2 orase autonome pe coasta africii(Celuta si Melilla)
Doua din comunitatile autonome(Tara Bascilor si Catalonia)-situate la granita cu Franta- tintesc o autonomie extinsa(practic independenta statala!)si care provoaca tensiuni intre guvernul central si guvernele locale si chiar violente(vezi cazul ETA!)
SPANIA este o entitate multiculturala,datorita istoriei ei zbuciumate,fiecare neam care a locuit prin aceste locuri lasandu-si mai mult sau mai putin amprenta.
Nu poti intelege Spania daca nu cunosti cate ceva din istoria ei.
Asadar,cei mai vechi locuitori ai peninsulei iberice au fost......ibericii ,date despre ei fiind din secolul X-IHr.Incepand cu secolul IX-IHr pe meleagurile iberice au poposit pe rand celtii,fenicienii,grecii si cartaginezii,urmati apoi de romani care au cucerit-o in secolul II-IHr.
Odata cu cucerirea romana in Spania a venit si o populatie evreiasca care si-a pus ampreta serios pe istoria si cultura Spaniei,nu de putine ori intrand in conflict cu bastinasii.
In jurul anului 500 DHr,in Spania au intrat- prin partea de nord-vizigotii,o populatie de origine germaica,razboinica care s-a intrepatruns ulterior cu romanii vorbind limba latina.In timpul domniilor vizigote orasele au prosperat si in special populatia evreiasca,care in jurul anului 700-DHr,a intrat in conflict de interese cu comunitatile locale si au avut loc primele epurari etnice.
In anul 711 in peninsula iberica ,venind din Africa,au navalit maurii un popr de religie musulmana ,bine organizat.Intr-un timpr f.scurt,acestia ,ajutati intr-un mod semnificativ de evreii bastinasi,au cucerit mare parte din Spania.Practic in anul 714 Spania era ocupata de mauri.
Maurii au stat in Spania cca 700 de ani si sub stapanirea lor orasele Spaniei au fost definite de bogatie,cultura,putere militara si comerciala.Maurii au avut o contributie importanta in literatura,medicina,comert ,dar mai ales in arhitectura.Cladirile,dantelariile in piatra ,miniaturile pictate din Sevilla,Cordoba sau Granada iti taie respiratia.
Pana in anul 1035 populatia musulmana a fost toleranta cu celelalte confesiuni(evrei si crestini),dar dupa aceea a inceput un puternic regim de musulmanizare.
De altfel perioda pana in anul 1035 este considerata "epoca de aur"pentru evreii din Spania,bunastarea si viata spirituala a acestora fiind infloritoare.
In anul 1212 regii crestini au declansat "reconquista"(recucerirea oraselor ocupate de musulmani),incheiata peste 280 de ani ,in 1492 prin eliberarea ultimului bastion maur-Granada.
In acest an,1942 in Spania au avut loc mai multe evenimente cu implicatii majore pentru istoria ulterioara a Spaniei.
-Primul eveniment important a fost unirea Aragonului si Cataloniei cu Castilla prin casatoria regelui Ferdinand al II-lea de Aragon cu regina Isabella I-a de Castilla,cei doi conducand in continuare impreuna-mana forte fiind regina.
-Al doilea eveniment important este cucerirea si eliberarea Granadei de sub musulmani-
-In fine,al treile eveniment important este finantarea- de catre regina- a lui Cristofor Colon(Columb) pentru calatoria in urma carei acesta a descoperit America
In urma eliberarii Granadei regii crestini au inceput puternice operatii de epurari pe considerente religioase atat pentru musulmani cat mai ales pentru evrei(carora le-a venit scadenta pentru tradarile anterioare!)
Au urmat apoi secolele XVI-XVII,cand SPANIA a avut cea mai prospera perioada din istoria sa,a devenit cea mai puternica natiune din Europa,datorita in primul rand bunastarii derivate din colonizarea Americilor si exploatarea bogatiilor acestora.In secolul XVI-Spania s-a extins si in Europa ,ocupand teritorii in Franta ,Italia si Tarile de Jos-in timpul domniei lui CAROL QUINTUL.
Bogatiile si maretia dobandita i-a orbit pe regii urmasi ai lui Carlo Quintul,care consumau f. usor averile acumulate,construind palate imense ,catedrale impozante pline de bogatii,fiinantand razboaie perdante.slabind statul,si pierzand o buna parte din teritoriile cucerite.Inceputul secolului XVIII gaseste SPANIA in declin,mai ales ca intre anii 1701-1715 are loc un razboi devastator pentru succesiunea la tron.Rand pe rand teritoriile ocupate anterior sunt pierdute,tarile din America de sud isi capata independenta,o serie de colonii (denumirea vine de la COLON-asa cum ii spuneau spaniolii lui Columb-),din America -precum si mica stanca Gibraltar (care vegheaza intrarea Mediteranei in Atlantic) sunt cedate englezilor in urma unor razboaie directe-evident pierdute.
In timpul primului razboi mondial,Spania adopta o politica desteapta ,ramanand neutra,fapt care ii aduce prosperitate,facand comert-in special cu arme-cu ambele parti beligeranteSe asaza apoi o liniste relativa peste Spania pana in anul 1931 cand regele Alfonso este obligat sa abdice si se instaleaza prima republica .In perioda urmatoare au loc framantari la tot pasul, conducerea de stanga impanata cu multe elemente evreiesti nereusind sa stapaneasca situatia.
Pe fondul acestor framantari,generalul Franco se intoarce din campania din Maroc si organizeaza un puci.Asa incepe razboiul civil din Spania- care dureaza 3 ani(1936-1939)-in care s-au infruntat republicanii ajutati de socialistii europeni(avand in randurile lor f. multi evrei-printre care si Walter Roman!)si armata lui Franco ajutata de fascisti din Germania si Italia.
Al 2-lea razboi mondial ii gaseste pe spanioli ,din nou neutri,dar spre sfarsit cand zarurile erau facute intra si ei alaturi de invingatori.Franco a condus cu mana forte,dictatorial ,o tara care dupa al 2-lea razboi mondial ramasese izolata international fiind singurul regim fascist"ramas in viata"
Situatia s-a schimbat in anii 1950 cand Franco l-a primit pe Eisenhower si a fost de acord cu infintarea unor baze militare pe teritoriul Spaniei in schimbul unor imprumuturi masive cu care a investit in sosele(actualmente are 13000km de autostrazi!),uzine electrice,apartamente pt. muncitori si alte elemente de infrastructura.In Spania a inceput turismul in masa si in tara s-a dezvoltat o economie de piata infloritoare sub conducerea unui soi nou de tehnocrati.
Franco a murit in anul 1975 si a lasat succesor pe actualul rege Juan Carlos I,nepotul ultimului rege Alfonso al XIII-lea care este un conducator inteligent si diplomat care a instaurat democratia si a reusit sa armonizeze toate comunitatile spaniole sa coinstruiasca o economie prospera si un nivel de viata ridicat.
Fiecarte dintre conducatorii Spaniei(inclusiv Franco)si-a lasat amprente in cultura si in viata spaniolilor.In subcapitolele albumului ne vom intani cu o minuscula parte dintre ele si le vom comenta.
Daca pana acum ne-am orientat in timp,in cateva fraze voi incerca sa ne orientam putin si in spatiu.
Aflata pe tarmurile unor importante intinderi de apa-M.Mediterana si Oceanul Atlantic,chiar in zona in care oceanul imbuca marea,relieful Spaniei este in cea mai mare parte un podis de cca 600m inaltime(podisul Meseta)flancat la N-E,E si S de munti(Cantabrici,Pirinei si Siera Nevada),si in interior Siera Guadarrama.Exista si zone de campie in special in lungul principalelor rauri(Guadalqivir si Ebru)care reprezinta un procent de 10% din suprafata.
Din punct de vedere economic Spania se situeaza pe locul 5 in UE si se afla in primele 10 economii ale lumii.Este o tara cu o industie si agricultura dezvoltate,dar punctul forte al economiei este turismul.Vestigiile arhitectonice si culturale acumulate de-alungul celor 2000 de anide istorie-traita intens,orasele curate , cu cladiri monumentale,statiunile de la Mediterana si din arhipeleagurile Baleare si Canare precum si serviciile ireprosabile,atrag ca un magnet turisti de pe tot mapamondul.
Sper ca am reusit sa va incit si mai devreme sau mai tarziu sa puteti vedea si admira SPANIA
peisaje spaniole
peisaje spaniole
mancare ca la noi +sangria
mancare ca la noi +sangria
jambon(sau...hamon!)
jambon(sau...hamon!)
asezari spaniole
asezari spaniole
sate
sate
zootehnie
zootehnie
culturi de maslini si vita de vie
culturi de maslini si vita de vie
soselele spaniei
soselele spaniei
autostrada
autostrada
localitati in ANDALUZIA
localitati in ANDALUZIA
MADRID
MADRID
MADRID -Gara Atocha
MADRID -Gara Atocha

Comentarii album • 15
Nume:anonim
Nasty 14 august 2015  
Interesant este că, cu toate distanța mare și tezaurul Spaniei a ajuns la ... ruși:
m.romanialibera.ro/aldine/history/70-de-ani-de-la-ofensiva-bolsevica-in-spania--8076
Răspunde Raportează
ExpensiveLovex3 17 aprilie 2015  
oceanul ATLANTIC nu PACIFIC
Răspunde Raportează
cornelia79 21 ianuarie 2012  
SUPERB ..EU AM FOST ANUL TRECUT ..IN SUD-EST ..IN ALICANTE, BENIDORM CARTAGENA..LA M . MEDITERANA ...M-AU IMPRESIONAT OAMENII ..F VESELI, VOLUBILI(DE ..LATINI CA NOI..)AS VREA SA VAD SI BARCELONA...E SUPERBA..
Răspunde Raportează
nick60 21 ianuarie 2012  
Da ,Barcelona are un farmec ,aparte si aveti ce vedea:Lasand la o parte faptul ca este un port important la Mediterana si pri oras, circula o...."fauna pestrita"care impune sa mergi cu..."xeroxuri" dupa actele necesare si sa fii f.atent la poseta si portofel,totul este deosebit.Cand ajungeti acolo,treceti neaparat pe la SAGRADA FAMILIA,prin parcul Guell,pe la casa Millo-unde se ved amprentele si fanteziile lui GAUDI.Nu ratati o seara de feerie,pe Montjuic la "Fontana Magica"Si neaparat urcati pe Tibidabo sa vizitati catedrala care in varf o statuie a lui ISUS ce imita intr-un fel la o scara mai mica pe cea de la RIO.De asemenea ,daca tot o sa fiti acolo mergeti cateva zeci de km la MONSERAT fiindca...aveti ce vedea.Interesanta este si piata La Broqeria",de pe ce mai important bulevard-Rambla.Dar ,aici pe tot acest bulevard,atentie la......portofel.Sunt numai cateva locuri importante ce trebuie vizitate ,mai sunt multe altele si depinde de timpul pe care o sa-l aveti, la dispozite
Răspunde Raportează
cornelia79 21 ianuarie 2012  
MULTUMESC FRUMOS PT. SFATURI ..STIU CA GAUDI SI-A LASAT AMPRENTA ARHITECTURALA ..IN BARCELONA ..AM INTELES CA BASCI SUNT OARECUM DIFERITI SI CA LIMBA DE RESTUL SPANIEI(EU UNA SUNT FAN F.C. BARCELONA)..LA PORTOFELE SUNT ATENTA ORIUNDE SUNT COMUNITATI MARI DE ROMANI ...SI MAROCANII AU CEVA RENUME PROST IN SPANIA..MULTUMESC!
Răspunde Raportează
cornelia79 21 ianuarie 2012  
DESIGUR MAJORITATEA ROMANILOR MERG SA MUNCEASCA ..SI SUNT DE TREABA ..DAR AVEM SI NOI "SCURSURILE" NOASTRE CE NE FAC DE RAS PRIN LUME..
Răspunde Raportează
arbuneabraila 18 mai 2011  
superb am fost si eu an barcelona sp
Răspunde Raportează
simonica 28 aprilie 2011  
superb..eu locuiesc de 4 ani an barcelona si vad toate aceste frumuseti ori de cate ori doresc...Multumesc lui dumnezeu ca mi a dat aceasta oportunitate....Felicitari ptr imagini
Răspunde Raportează
ayledia 6 februarie 2011  
sunt superbe pozele....dar am o curiozitate:cu ce te ocupi?
vizitezi atatea orase si locuri speciale....un pic te invidiez...
prin fotografiile tale am parcurs o calatorie unica....am vazut o bucata din spania prin ochii tai...
Răspunde Raportează
anonim
nick 60 7 februarie 2011  
PT.AYLEDIA:Am o ocupatie........tehnica si nu sunt(inca)...bugetar
Răspunde Raportează
angelica 27 ianuarie 2011  
felicitari
sunt poze superbe
m-am delectat cu ele si parca am fost si eu pe acolo...:)))
Răspunde Raportează
ayledia 27 ianuarie 2011  
madridul e un oras foarte frumos!!!felicitari !!!pozele sunt superbe
Răspunde Raportează
nick60 5 februarie 2011  
MULTUMESC!In curand voi adauga si alte poze din Spania.Si ale tale sunt f. frumoase.Te-am trecut la prieteni ca sa fii anuntat cand mai adaugi poze.
Răspunde Raportează
ayledia 6 februarie 2011  
multumesc...
Răspunde Raportează
cassy 27 ianuarie 2011  
superbe imagini
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.